Ditt Eget Handlande för en Hållbar Framtid är Viktigare än Politikernas

Om vi ska vänta på att politikerna ska enas om en plan för att stoppa klimatförändringarna så kommer vi med största sannolikhet att få vänta för länge. Med fokus på våra egna köpvanor så kan vi börja påverka. Och det redan idag! I detta inlägg får du tips på hur delning av varor kan minska dina klimatavtryck.

Industri och transport står tillsammans för 65 % av våra territoriella utsläpp enligt Naturvårdsverket. Men då är inte flygresor medräknade och inte heller de utsläpp som görs i andra länder på importerade varor. Däremot ingår utsläpp för varor som produceras i Sverige och sedan säljs i andra länder.

 

Att istället följa de konsumtionsbaserade utsläppen ger därför en mer rättvisande bild av vårt gemensamma klimatavtryck. Då har vi lagt till de importerade varorna och dragit ifrån de exporterade.

Största delen av utsläppen från konsumerade produkter görs i utlandet. Hushållens övrigt visar så mycket som 78%. Så om vi kan minska våra inköp av framförallt importerade varor så kommer det ha en betydande effekt på utsläppen av växthusgaser.

 

Hur ska vi då kunna minska konsumtionen? Vi har ju vant oss vid att det mesta går att få tag i med hyfsad kvalitet och till ett lågt pris. Det som kanske bekymrar oss mest är att vi har så mycket prylar att de börjar bli svåra att hitta…

Det är också bekvämt att alltid ha saker tillgängliga när vi behöver dem.

Problemet är att det är på bekostnad av ett stort slöseri av resurser.  Detta eftersom vi köper massa saker som sedan knappt används. Och framförallt åldras de i förrådet istället för vid användning. Exempelvis används en borrmaskin bara 15 minuter under hela sin livstid. Vi använder inte våra inköpta varor på ett effektivt sätt.

Det är där vi står idag. Det finns massor av väl fungerande varor i samhället som sällan används. Samtidigt finns det de som inte har dessa varor och behöver dem.

En intressant tanke är hur länge vi skulle kunna klara oss utan att importera en pryl och istället dela på allt vi har. Under 1 år? 5 år? Tänk vilken effekt det skulle ha på utsläppen!

Så varför gör vi inte det? Egentligen av två anledningar. Infrastrukturen är inte fullt utbyggd för att hantera delning på den nivån och det krävs en insats från var och en att ändra ett invant beteende.

Det finns en bra förändringsmodell som heter ADKAR (Awareness, Desire, Knowledge, Ability, Reinforcement) som visar de olika faserna varje person måste ta sig igenom för att få till en förändring.

Medvetenhet att vi måste förändra vårt beteende för att rädda klimatet har de flesta passerat.

Vilja att göra något finns där.

Sedan fastnar vi på kunskap. Vi har inte vetat riktigt vad vi ska göra. Men nu vet vi att vi ska köpa mindre av framförallt importerade varor och börja dela dessa varor istället.

Då kommer vi till nästa fas. Möjlighet att dela.

Loppis har många tyckt varit spännande. Försäljning av begagnade varor på nätet har varit stort länge. Uthyrning av prylar är på frammarsch. Bilpooler har vi hört talas om men kanske inte provat på än. Så visst finns det möjlighet att dela.

Men… de flesta delningarna som görs är AdHoc-delningar där någon publicerar något i ett allmänt forum. Av en slump ser någon annan det och kommer på att de kanske behöver det och slår till.

För att delning ska kunna bli stort på riktigt måste det kunna ske på daglig basis utan att det påverkar ens vardag negativt. Hela delningsprocessen dvs söka vara, boka, hämta och lämna tillbaka får inte ta mer än några minuter.

Vi måste komma till att det finns ett alternativ att dela varje gång vi står inför ett investeringsbeslut. För att vi ska välja delningsalternativet måste vi känna oss trygga med att det finns tillgängligt i närheten av där vi befinner oss då vi behöver det.

Tyvärr saknas tillgängligheten i de flesta fall idag. Men…. Det beror inte på att prylarna inte finns! Utan på att det saknats en plattform som tillfredsställer behoven för delning avseende närhet, trygghet, tillit och smidighet.

DelaMera´s delningsplattform DelaMera.app är byggd för att möta kraven på en effektiv delningsprocess i slutna delningsgrupper. Men verktyget är bara en del av infrastrukturen.

För att delningen ska fungera behövs att så många som möjligt av dina grannar, arbetskamrater, lagkamrater etc ansluter sig till er lokala delningsgrupp och tillgängliggör sina prylar.

Som ni ser krävs det ett visst engagemang för att komma igång. Men det finns inga politiker som hindrar oss från att göra något. Det är helt upp till oss hur fort vi lär oss att nyttja de resurser som redan finns istället för att slösa på jordens resurser.


Claes Gräns

CEO DelaMera

Claes är civilingenjör och vill använda sina erfarenheter som managementkonsult till att skapa nya lösningar för att begränsa klimatförändringarna.

Claes.grans@delamera.se

Föregående
Föregående

Så får Du igång en Ny Delningsgrupp