Klimatåtgärder riktas mot produktlivscykeln istället för att ändra ett ohållbart köpbeteende

Politiska klimatåtgärder globalt och i Sverige fokuserar i första hand på att styra effekterna av överkonsumtion istället för att hjälpa konsumenter till hållbara konsumtionsmönster.

Vår konsumtion idag är inte hållbar och globala klimatmålen anger att utsläppen av växthusgaser ska minska med 43% till 2030 jämfört med 2019 års nivå. Utsläppskurvan ska nå sin peak senast 2025 för att därefter kontinuerligt minska kraftigt.

Idag släpper varje person i Sverige ut drygt 8 ton CO2-ekvivalenter exklusive utrikes sjötransporter och flyg genom konsumtion. Det ska alltså minska till 4,8 ton 2030.

Så hur gör vi det?

De flesta politiker nationellt och globalt verkar ha slagit in sig på linjen att fokusera åtgärder på CO2-skapande aktiviteter i produktlivsprocessen.

Det finns dock undantag. EU väntas under 2024 fatta beslut om ett Produktpass (DPP) där varor måste märkas med hur mycket utsläpp de ger upphov till under sin produktlivscykel.

Produktpasset är en möjliggörare för rationella val. Varor kan jämföras utifrån ett klimatperspektiv och informationen kan användas för att göra en personlig klimatbudget. Det skapar också möjlighet till nya nyckeltal där vi kan mäta utveckling över tid bottom-up istället för som i dag genom schabloner top-down.

Vi kan härmed påverka input till processen som skapar nya växthusgaser. Det illustreras i bilden nedan.

 

En annan faktor som har stor inverkan på våra rationella val är infrastrukturen för delning av varor. Den behöver förbättras avsevärt på lokal nivå.

För att välja att dela istället för att köpa krävs i de flesta fall att man vet att varan finns tillgänglig när man behöver den och att det inte är för omständligt att få tag i den. Helst ska den finnas i ett förråd i närheten av där man är eller hos sina grannar.

En annan viktig framgångsfaktor är val av delningsmetod. Målsättningen måste vara att produkter används dagligen och inte blir liggande i förråd. Det som används sällan ska därför tillgängliggöras för många. Då är inte second-hand eller uthyrning ett alternativ. Det krävs automatiska bokningssystem och tillgänglighet under de flesta av dygnets timmar.

Det finns idag bra digitala verktyg som t ex DelaMera-plattformen som möjliggör rationell delning. Det krävs dock mer för att delning ska bli en faktor att räkna med vad avser att nå de globala klimatmålen:

  • Politiska beslut som möjliggör ett rationellt köpbeteende från ett klimatperspektiv

  • Stöd för utbyggnad av infrastrukturen runt delning

  • Stöd för uppbyggnad av tjänstesektorn runt delning

Vill du läsa fler bloggar finner du dem på DelaMera.se. Du kan också följa DelaMera på Facebook eller LinkedIn.


Claes Gräns

CEO DelaMera

Claes är civilingenjör och vill använda sina erfarenheter som managementkonsult till att skapa nya lösningar för att begränsa klimatförändringarna.

Claes.grans@delamera.se

Föregående
Föregående

Bostadsföreningar navet för lokal delning

Nästa
Nästa

Nyhetsbrev Maj 2024 - En unik plattform för delning